Theatergezelschap Vloeken in de Kerk op zoek naar multicultureel geluk

door webmaster

6 september in Vrijburg!

27 juli 2018 – Utrecht. Na de uitspraken van minister Stef Blok over falende multiculturele samenlevingen liepen de gemoederen in Nederland hoog op. Uit alle hoeken van het land, maar ook ver daarbuiten, barstte een storm kritiek los. Maar verder dan een hoop ophef komt het voorlopig niet: de heren en dames uit Den Haag vinden hun zomerreces belangrijker dan de omstreden uitspraken van onze minister van Buitenlandse Zaken. Daarom besluit Vloeken in de Kerk in actie te komen. Terwijl onze Kamerleden slapen als een Blok op hun verre vakantieoorden, buigt dit theatergezelschap zich over de vraag: bestaat er zoiets als multicultureel geluk? In een nieuwe theatrale dienst gaat Vloeken in de Kerk op zoek naar bewijs dat een multiculturele samenleving wél vreedzaam kan zijn. Het resultaat is te zien in september op het Amsterdam Fringe Festival.

Multiculturele hoofdstad

Amsterdam behoort tot de meest multiculturele steden van Amsterdam. Of het nou een vloek of een zegen is, het is een simpel feit. Laten we daarom zoeken naar de sleutel tot een geslaagd multicultureel samenleven. Hoe vinden we die? Moeten we terug naar tijden van verzuiling waarbij iedereen in zijn eigen (culturele) groep verkeert en respectvol doch gescheiden samenleeft? Of zijn we er juist bij gebaat zoveel mogelijk te mixen, elkaar te inspireren, uit te wisselen, van elkaar te leren en gemengd te leven? Theatergezelschap Vloeken in de Kerk gaat in gesprek met Amsterdamse inwoners van allerlei culturele achtergronden om deze vragen voor te leggen. Welke opvattingen leven er in onze hoofdstad en hoe erg verschillen die van elkaar? En kunnen we dichter bij elkaar komen door bloot te leggen wat ons allemaal verbindt: de zoektocht naar geluk?

Op zoek naar geluk

Eerder dit jaar zocht Vloeken in de Kerk al naar geluk in de Christelijke traditie in Nederland en in de boeken van oude, Griekse filosofen. Geluk -de heilige graal van deze tijd- wordt door velen gezien als het ultieme levensdoel. Waar men vroeger een stabiele steun vond in het geloof, zoeken steeds meer ongelovigen naar nieuwe vormen van houvast, zoals filosofie en tradities. Vloeken in de Kerk duikt in de wereld der geluk en zingeving en gaat daarvoor terug de kerken in. De voorstelling Multiculti Happinez is het derde deel uit het vierluik ‘Op zoek naar geluk’, waarbij geluks-tradities uit verschillende culturen binnenstebuiten worden gekeerd en samen worden gebracht.

De stadsdelen in

Voor deze theatrale dienst trekt Vloeken in de Kerk naar kerken in vier Amsterdamse stadsdelen. Multiculti Happinez is te zien op vier verschillende locaties: 6 september in Vrijburg (Zuid), 7 september in de Naussaukerk (West) en 17 september in de Muiderkerk (Oost) als onderdeel van Amsterdam Fringe Festival; tot slot 23 september in de Buiksloterkerk (Noord). Op de eerste drie data houdt Turks-Nederlandse publicist een bevlogen preek over een gelukkig leven tussen twee culturen; op de laatste datum wordt de gastpreek verzorgd door Babah Tarawally die vanuit zijn Afrikaanse roots vertelt over zijn kijk op geluk.

Over Vloeken in de Kerk

Theatergezelschap Vloeken in de Kerk bevraagt de wereld van nu. Dat doen zij via theatrale diensten in oude kerkgebouwen, die als cultureel erfgoed een magische ruimte bieden voor reflectie en zingeving. In een razende maatschappij waarin steeds minder mensen in een god geloven, zoeken ze naar nieuwe vormen van houvast. Ze pakken actuele, maatschappelijke thema’s bij de lurven, melken ze uit, gooien er een theatrale laag overheen, zoeken de kwetsbaarheid op, keren zichzelf binnenstebuiten en doen dat ook met hun publiek. Ze blazen nieuw leven in oude rituelen en zoeken met bezoekers naar mogelijke antwoorden op grote levensvragen. Ze nemen de rol in van eigentijdse voorgangers die hartstochtelijk prediken vanuit poëzie, muziek, beeld, sketches, filosofie en wetenschap. Een doorlopend inhoudelijk onderzoek naar een modern alternatief voor de kerk.

Kaartverkoop

www.vloekenindekerk.nl

Makers / performers

Alinde Hoeksma, Daphne Gakes, Renée Coralie van Beek, Sara van Gennip en Siebe Palmen

gepubliceerd op 27 juli 2018



Alle nieuws-items